11 квалитети кои ги поседуваат добрите лидери | МакоМаркет
+389 2 278 6666 info@makomarket.com.mk

Без разлика дали водете сопствен бизнис или водите тимови, најдобрите лидери треба да поседуваат силен сет на квалитети на лидерство кои помагаат позитивно да комуницираат со вработените, членовите на тимот и клиентите.

Теориите за однесување сугерираат дека лидерски вештини не се вкоренети и можат да се научат – луѓето со текот на времето можат да ги совладаат лидерски квалитети преку учење.

Најважните квалитети на добриот лидер вклучуваат интегритет, одговорност, емпатија, смиреност, флексибилност, визија, влијание и позитивност.

„ Со менаџирањето луѓето се убедуваат да прават работи што не сакаат да ги прават, додека лидерството ги инспирира луѓето да прават работи за кои никогаш не мислеле дека можат“.

– Стив Џобс


Кои се квалитетите кои ги дефинираат одличните лидери?

Без оглед на тоа како го дефинирате зборот лидерство, не можете да негирате дека одредени лица можат многу да влијаат врз животот на другите, врз основа на нивното искуство и увид.

Додека сите живееме различни временски рамки за патувањето во животот, ние се советуваме со лидерите за да не водат и ни дадат совети.

Додека некои лидери се чини дека тие се природно родени на тој начин, лидерските вештини може да се научат. Не е важно дали не сте воделе порано. Постојат одредени карактеристики, карактеристики и вештини што на крајот ги градат најефикасните лидери.

Научете ги овие и можете да ги промените животите на другите.

Еве ги најважните лидерски квалитети и вештини што треба да ги барате во голем лидер.

• Комуникација.

• Интегритет.

• Одговорност.

• Емпатија.

• Скромност.

• Истрајност.

• Визија.

• Влијание.

• Позитивност.

• Делегурање.

• Доверба.

1. Комуникација

Ако сте во лидерска улога, добрите комуникациски вештини се апсолутно клучни. Користењето зборови при комуникација е навистина сè што имаме како човечки суштества.

Да, има невербални знаци, но да се биде во можност отворено да се изразите и да градите емпатија со другите луѓе е основа за ефективно лидерство.

И, кој е најважниот дел од комуникацијата?

Слушањето.

Заедно со емпатијата, единствениот начин да ги натерате луѓето да ве следат е да бидат слушнати.

Еден од моите омилени цитати од Дејл Карнеги од „Како да стекнете пријатели и да влијаете на луѓето “ е  „Разговарајте со некого за себе и ќе ве слуша со часови“.

Ова е 100% точно. Колку повеќе остварувате вистински контакт со очите и покажувате искрен интерес за животот на другите, толку повеќе соговорниците ќе бидат магнетски привлечени кон вас и со страст ќе зборуваат за своите животи, ќе бидат инспирирани, ќе се чувствуваат чуени и ќе ви веруваат.

Алтернативно, кога не покажувате интерес, немате контакт со очите и се преправате дека не се грижите за личните приказни што ги раскажуваат другите луѓе, тие автоматски ќе се исклучат, ќе престанат повеќе да споделуваат и ќе се насочат само кон сопствените интереси.

Комуникацијата е најважна за да се биде одличен лидер.

2. Интегритет

Ц. С Луис (C.S. Lewis) има кажано:

„Интегритет e кога ја правите вистинската работа, дури и кога никој не гледа.“

Без интегритет, вистински успех не е возможен. Не можете да очекувате вашите следбеници да бидат искрени кога самите немате интегритет. Чесниот лидер успева кога се придржува до својот збор, живее според своите основни вредности, води со пример, па останатите го следат.

Интегритетот е камен-темелник на сите други лидерски квалитети.

Постојат многу работи што треба да барате кај луѓе со интегритет, вклучувајќи:

• Извинување за настанатите грешки;

• Нагласување на работата на нивните вработени и минимизирање нa сопствените придонеси;

• Давање простор за разјаснување кога околностите не се доволно јасни;

• Благодарност за времето на луѓето;

3. ОдговорностОдговорен и ефективен лидер треба да го следи советот на Арнолд Гласоу (Arnold Glasow) што гласи:
„Добриот лидер превзема повеќе од вината и помалку од успехот.“
Силните лидери се одговорни за резултатот на тимот, лош или добар. Одговорни се за своите и постапките на своите вработени со што создаваат чуство на одговорност меѓу тимот.
Тие даваат заслуга таму каде што е заслужена, и ја превземаат вината кога е потребно.
Да се биде одговорен и да се води со пример е најбрзиот начин на кој еден лидер може да изгради доверба со својот тим.

4. Емпатија

Вистинскиот лидер има доволно отворени гледишта да ги разбере мотивациите, потребите, соништата, проблемите и надежта на своите следбеници за да може да создаде лична поврзаност со нив.
Емпатијата е разбирање.
Емпатијата не е само да се биде фин човек.
Тоа е начин на размислување што им овозможува на лидерите да:
 – Направат подобри предвидувања;
– Ја подобрат стратегијата за работа;
– Создадат лојалност во тимот;
– Ја подобрат својата тактика за преговарање;
– Ја подобрат креативноста.

Разбирањето од каде доаѓаат луѓето помага да се изгради подобра околина каде што членовите на тимот се позитивни и напредуваат.
На пример, ако вработениот секогаш доцни 15 минути, добриот лидер нема да го обвини веднаш, а уште подобриот лидер ќе го реши проблемот.
Зошто доцни?
Можеби има лични проблеми, здравствени, или проблеми со колата. Вистинските лидери сочуствуваат со својот тим и разбираат која е нивната мотивација.
На крајот, што е поважно од комуникацијата и разбирањето?

5. Скромност

Кога станува збор за лидерство, титулата може да ви донесе предизвици.
Но, добрите лидери се фокусираат на решавање на проблемите во тимската динамика повеќе отколку на себе-промоција. Лидерите не можат да бидат ефективни ако повеќе се загрижени за себе отколку за тимот. Како што кажува Томас Мертон (Thomas Merton) „Гордоста не прави вештачки, а скромноста реални.“
Да се биде скромен и смирен со членовите од тимот, го прават лидерот порелевантен и поефективен.

6. Истрајност


Вистинската грижа на лидерот не е како да оствари резултати во добри времиња, туку како да ги засука ракавите и да оствари резултати и во тешки времиња.
Големите лидери со позитивен став водат со пример и го водат својот тим без оглед на околностите. Токму овој позитивен став им помага да ја смират ситуацијата и да се фокусираат на решенијата а не на проблемите.
Отпорноста е лидерска особина што се стекнува со искуство.7. Визија

Џек Велш (Jack Welch) има кажано, „Добрите деловни лидери имаат визија, ја артикулираат, страсно ја поседуваат истата и немилосрдно ја водат до извршување.“

Покрај тоа, Џон Максвел (John C. Maxwell) изјавил: „Луѓето најпрво веруваат во лидерот, потоа во неговата визија.“
Визијата на една компанија е голема онолку колку што лидерот има влијание врз останатите. Добриот лидер јасно ја поставува насоката на компанијата и е одлучен. Донесувањето на одлуки е клучно за новите идеи, со што членовите на тимот полесно ја разбираат мисијата и целите пред нив.

Вистинските лидери поттикнуваат лојалност, посветеност и ентузијазам кај своите вработени и помагаат на сите да ја видат големата слика.

8. Влијание

Некои лидери веруваат дека кога ќе доспеат до одреден статус – автоматски ќе се здобијат со почит. Тоа не е точно.
Лидерството и почитта не се взаемно поврзани. Почитта треба да се заслужи.

Еве неколку работи што лидерите можат да ги прават за да го зајакнат своето влијание:

– Јасно наведете што сакате;
– Поврзете се со членовите на тимот емоционално;
– Направете и другите да се чуствуваат важни;
– Бидете харизматични;
– Работете на заеднички цели;
– Барајте предлози;
– Изградете вистински врски што траат;
– Однесувајте се професионално на социјалните мрежи, како Facebook, LinkedIn;
– Бидете самосвесни;

9. Позитивност

Лидерите го инспирираат својот тим со своето однесување, како и став во одредени ситуации.
Честопати се вели дека вработените го отсликуваат однесувањето на своите менаџери, а добрите лидери водат со тоа што баш тие се однесуваат како што би сакале нивните вработени да се однесуваат.
Дури и најсмиреното работно место може да има стресни денови. Многу е важно лидерите да реагираат позитивно во ваквите моменти на стрес наместо да ја префрлаат вината.

10. Делегирање

Една од потешките транзиции на секој лидер е процесот на унапредување од работник во лидер.
Многу нови лидери се навикнати сами да си ја извршуваат целата работа и да имаат потешкотии да ги распределат обврските на останатите членови од тимот. Одличните лидери мора да го  мотивираат и надградат тимот.
Ова значи лидерите да ги обликуваат мислите и идеите на остантите кон заедничка цел. Тие треба да му дадат на својот тим се што е потребно за да бидат успешни со поствување на јасни очекувања и јасна цел.
Тие не се плашат на успесите од нивните подредени и не се чуствуваат загрозени од нив. Еден од најважните лидерски квалитети е распределување на задачи и унапредување на тимот. Преку распоредувањето на задачите и унапредување се овозможува сите да допринесат кон крајната цел на разлилчен начин.

11. Самодоверба

За да бидете ефективен лидер, треба да ги засукате ракавите и да превземете одговорност. Ова вклучува да бидете доволно сигурни во себе, да знаете дека вашите планови и визија е најдобрата можна одлука. Луѓето веднаш веднаш ќе забележат ако немате доволно самодоверба. Колку повеќе верувате во себеси, толку е поверојатно да ја надминете секоја стресна ситуација.
Вистинските лидери се оние кои не зборат само за проблемите, туку ги презентираат и имплементираат решенијата на тие проблеми.

 Кои лидерски вештини ги дефинираат одличните лидери? Додека мотивацијата и инспирацијата може да ги дефинираат лидерите како одлични менаџери, нивните постапки се тие што ги дефинираат како лидери и им ја даваат почитта и довербата што е потребна да бидат ефективни.